Referat: Sandvika (B) og Vålerenga (H) – Tap og vinn med totalt forskjellig sinn

Nordberg 2 blir ofte kalt «Den CISte Skanse» i norsk basket, og det er ikke uten grunn – samtlige spillere er ekstremt hvite, hetero, CIS-kjønnet og fra øvre middelklasse. Dette ble eksemplifisert på en utmerket måte av Jesper «AirBnb» Jordan som på siste trening før dobbelhelgen mot Sandvika og Vålerenga påsto, i en diskusjon om tollsatser med Didrik «Supreme Court Justice», at han rett og slett ikke kunne forstå hvordan noen kan bruke under 6000,- på shopping når de er på ferie, til anerkjennende nikk fra samtlige på laget.

Men nå hadde basketballforbundet fått nok – Nordberg 2 hadde blitt et samlingspunkt for mennesker med ekstreme holdninger, det kunne de ikke ha noe av. I et brev til Bendik «Coach» annonserte de at Nordberg 2 måtte øke det spillemessige mangfoldet, hvis ikke ville laget bli dumpet ned i den legendariske «femtedivisjonen», hvor basketballens kasteløse møtes for å spille på parkeringsplasser i utkant-Oslo.

Matt «White Musk», den eneste spilleren på laget med erfaring med å snakke med fremmede (han hadde på et tidspunkt ansatt fremmedarbeidere til å plukke pærer i hagen hans på Røa), ble sendt til Trandum utlendingsinternat for å rekruttere en mer «eksotisk» spiller. I enden av en lang cellekorridor kom han over en enslig celle hvor en vanskjøttet mann leste Bleacher Report på en gammel iPad. Mannen het Sindre, fratatt både statsborgerskap og etternavn fordi han hadde ført litt for progressive taco-tradisjoner (ingen kjøttdeig, ingen boks-mais!), derfor gikk han nå under navnet «Sindre ‘Trandum’». Matt hadde i utgangspunktet kun erfaring med å vurdere mulige kvinnespillere, men han kunne se at under de uthulede kinnene hvilte det en solid basketspiller. Vi sier bare: velkommen, Sindre «The Institution» Trandum.

Bærum. Lørdag 20. oktober 12:00. Sandvika (B)

Selv timesvis før tip-off fikk Nordberg-spillerne kjenne på kroppen hvor desperate Sandvika var på seier denne flotte lørdagsmorgenen. Lars «The Ring Player» ble stoppet i en nådeløs billettkontroll på banen på vei til Bærum Idrettspark – selv med gyldig billett måtte han ut med 10 000,- i bot og gjennomgå flere minutter med verbal hets fra en vekter med en mistenkelig «Ball is life»-tatovering på halsen . Andreas «Torshovblokken»  var den eneste som fikk en hyggelig tur – mens han ventet på Mirza «Skuddene fra Sarajevo» utenfor hovedinngangen til Frognerparken måtte han stille opp på fotografier sammen med et kinesisk par fordi han er høy de umiddelbart gjenkjente han som «a famous Nordberg 2 player» (Hello Xiao, if you are reading this, hello, and did you enjoy the Frognerparken? Hope you had a nice time and that you will continue to follow this blog).

Fremme i hallen utfører Bendik «Coach» en nøye vurdering av de fremmøtte. Samtlige 15 Nordberg 2-spillere var på trening torsdagen før, men nå var kun åtte stykker å se i hallen. Viktige brikker som Bjørn «Ulven», Bjørn «The Post-Doc» og Christian «Den Gæliske Messi» var ikke tilgjengelige, derfor ble rookie Sindre kastet inn i starting five allerede i sin første kamp. Sandvika på sin side hadde for sesongen 18/19 byttet lagprofil fra «broket forsamling kjøpesenteransatte» til «5x Ivan Drago på speed» –  de hadde utvilsomt brukt sommeren til å dyrke frem et par tometerslitauere i de medisinske laboratoriene i kjelleren til storsenteret. For en ny leser kan det være lett å tenke at denne slags biomedisinske aktiviteter ikke hører hjemme i norsk breddebasket, men vi minner om at det knapt har gått året siden Nordberg 2 dyrket frem Nikolai «Veggen» fra et par hudceller skrapt fra innsiden av kinnet til Didrik. («Veggen» gjorde en god figur i den ene kampen han spilte, men han tålte dessverre ikke direkte sollys og smeltet sammen med sofatrekket på Marienlyst Café en varm april-dag. RIP).

Sandvika vinner tip-en og går hardt ut – Ivan Drago #4 og Ivan Drago 8# viser at de har sine fundamentals på plass når de gang etter gang trer ballen gjennom ringen. Nordberg forsøker å svare med raske motangrep, men innsatsviljen fra Kjelsås-kampen virker helt å ha forlatt laget. Guttene kommer til flere gode muligheter i nærheten av kurven, men Lars «The Ring Player» klarer ikke å «legge barnet i krybben» slik som han pleier. På andre siden av banen er det fritt frem for Sanvika og innbytterne Are «Goldenboy» og Andreas «Torshovblokken» klarer ikke tette lukene. De rødkledde fra senterbygda går tidlig opp i en 13-5 ledelse. Mirza «Skuddene fra Sarajevo» tar over ballansvaret i offence, men selv med noen raske toere er Nordberg bak 44-29 til pause.

Skjermbilde 2018-10-22 kl. 10.46.13.png
Sandvika har den 2013-populære jakken Parajumper som sponsor. Håpløst bakpå.

Therese Johaug. Nelson Mandela. Joshua French. Mange store skikkelser har reist seg igjen etter å ha opplevd motgang, men de blekner alle sammenlignet med Lars «The Ring Player» sin gjenoppstandelse i tredje periode. Som Fugl Føniks jevnlig stiger opp fra asken stiger Lars opp fra painten og begynner å mørne Sandvika sin ring. Ledelsen er stadig krympende, på sitt minste er den på knappe 50-41 til senterguttene. Problemet er at Sandvika har ingen problemer med å penetrere Nordberg sin ring de gangene de gidder. Gang på gang legger nr. 4 og nr. 8 ballen oppi kurven uten nevneverdig motstand. Bendik hiver en rabiat Sindre på nr 4., men selv de gangene han stoppes kommer det andre rødtrøyer inn og øker differansen. Slutten av tredje periode og begynnelsen av fjerde periode blir et endeløst jag etter å få stops i defence, men når klokken runder halvveis i fjerde periode har Sandvika igjen økt forspranget til 20 poeng. Kampen avsluttes symptomatisk med en Andreas-bom på vidåpen lay-up. Proseccoen blir i bagen denne lørdagen.

Casa Marienlyst. Søndag 21. oktober 18:00. Vålerenga (H)

Kun litt over 24 timer senere er det klart for en ny mulighet til at proseccoen skal sende sin søte nektar utover villige gutter. Vålerenga står på andre siden av banen, et lag utelukkende bestående av legender. «Zlatan», «Baby Shaq», «Il Presidente, «Han som er overraskende rask for å være såpass gammel», alle er på plass, og godt er dette – skulle Nordberg 2 endelig få sin første Vålerenga-skalp var det helt nødvendig at absolutt alle av de klassiske skurkene var på plass, særlig for Jesper «AirBnb Jordan», en mann som lenge har hatt en spesiallaget horn i siden til VIF. Han er fortsatt uten noen timetable for når han kommer tilbake på banen, men som den stolte Nordberg-supporteren han er steg han inn i Marienlysthallen kledd i dressjakke uten skjorte under, kun med Afrikaprisen hvilende på hans skulpterte bryst.

«Jeg ser for meg Athen, 10 000 fans» avslører Mirza «Skuddene fra Sarajevo» når de oppmøtte fra pressen spør hvordan han klarer å gå inn i hver eneste kamp med en slik total hengivenhet til ballens vold. Det var ikke å komme utenom at en sterk positiv aura våket over hele laget før avkast. Matt «Hot Fire» hadde ledet kvinnelaget til en sterk seier og varmet opp i total eufori. De åtte som hadde spilt dagen før så alle friske ut, og som sistemann inn i hallen kom «Den Niende Himmel» – Christian Lehne. Han gled nyoljet rett inn i starting five, sammen med noen gamle travere og Sindre «The Institution» som fikk fornyet tillit på SG-plassen

Vålerenga viner tip’en og kampen begynner som en Nordberg-kamp skal begynne – med en total mangel på organisert basketball. Lagene utveksler tidlige toere og det er vanskelig å se noe mønster, men etter hvert begynner VIF å snike seg to, fire, ja til og med seks poeng foran. Nordberg kontrer med hodeløse fast-breaks, uten å generere mye annet enn store mengder svette. Are «Goldenboy» krymper avstanden med en lun toer inn mot pause, men Nordberg er fortsatt bak og det er tydelig for Bendik «Coach» at noe må gjøres. I en overraskende vending danner han en party-lineup/small-ball hybrid, med Christian på femmerplassen, som eneste forward. Fullbanepresset er nådeløst, så fort VIF kommer seg forbi Matt og Mirza helt foran, venter Sindre og Herman «Lil’ Swish» i et nytt sultent pressledd. Enga holder unna en stund, men til slutt sprekker det: Nr 69’s lunger begynner å støye ubehagelig, «Zlatan» spurter opp og ned på banen og pådrar seg feil etter feil, «Han som er overraskende rask for å være såpass gammel» ankle-breaker seg selv på vei mot kurven. Andre veien er Nordberg-guttene nådeløse – den bosniske ballistaen lar det regne fra mid-range. De gangene ballen ikke vil i nettet er Christian og Lars på plass for å dytte den oppi igjen, gjerne etter å ha brukt to-tre forsøk sånn for å padde litt på statsen.

Nordberg leder nå med ti. Bendik avvikler presset og drar frem nok et taktisk mesterverk – en storball-lineup med Andreas «Torshovblokken» og Didrik «Der Böse Junge» inn på banen. Andreas putter «Zlatan» i en lomma og Didrik rydder unna resten. Med 15 poeng opp til Nordberg ropes det «VI TRENGER BARE SJU TREERE…. ÅTTE TREERE» fra Vålerenga-benken, som med det viser en total mangel på helt grunnleggende matteferdigheter. De begynner umiddelbart å fyre fra langt hold. Det første forsøket går rett gjennom nettet og kutter ledelsen til tolv, med tre minutter igjen å spille. Nok til å sette en støkk i seiersvante Nordberg-fans, men guttene ute på banen er ikke en gang i nærheten av å la seg påvirke. De spaserer inn til en 58-47 seier og har med det beseiret Vålerenga for aller første gang!

Helgens Afrikapriser:

Afrikaprisen: Matt «Hot Fire». Kanskje eneste spiller som kommer fra Sandvika-kampen med noe av æren i behold, scorer og setter opp lagkamerater helgen gjennom. Ligger foreløpig på vanvittige 86% fra straffelinjen og har startet sesongen i MVP-form.

Cullinan-prisen: Andreas «Torshovblokken». Sliter som resten av laget defensivt mot Sandvika, men tar det igjen på søndagen når han nøytraliserer VIF-stjernespiller Vegard-Zlatan fullstendig. En av hovedgrunnene til at kampen snur i slutten av tredje periode.

Excelsior Diamond-prisen: Sindre «The Institution». Spiller sine to første Nordberg-kamper og leverer umiddelbart både offensivt og defensivt. Får den tøffe jobben med å markere “Sandvikas Sabonis” på lørdag, en umiddelbar tillitserklæring. Kanonstart på B-lagskarrieren med poeng, assist og steals.

Star of Sierra Leone-prisen: Mirza «Skuddene fra Sarajevo». Når skuddene til Mirza sitter vinner Nordberg. Setter tre skudd på rad når Nordberg drar i fra Vålerenga i slutten av fjerde, og løper inn kontringer hele helgen. Får en sinnsyk blåveis på lørdag og setter historie når han på søndag blir første Nordberger som spiller sminket.

Lesotho Legend’s ærespris: Are «Goldenboy». Kommer inn i første periode mot Sandvika og setter to skudd som bidrar til å stabilisere kampen. Mot Vålerenga er han på banen når kampen snur og er en nøkkelspiller i forsvaret som stopper Vålerenga. Har som vanlig løpt dobbelt så mye som alle andre på banen.

Stats, Sandvika:

Sandvika

Stats, Vålerenga: 

Vålerenga

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s